Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
VAATEKAAPIN SIIVOUS
Kauneus ja muoti

5 VAATETTA, JOISTA JOKAISEN TULISI LUOPUA

Jokaisessa meissä on vähän hamstraajaa, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Mikä olisikaan parempi ajankohta tehdä vaatekaapin siivous kuin uusivuosi! Käydä lävitse vaatekaappi ja luopua vihdoinkin niistä vaatteista, jotka eivät sinne todellakaan enää kuulu! Luopuminen on vaikeaa ja hyvin usein saamme kehiteltyä itsellemme selityksiä, miksi jostain vaatteesta luopuminen olisi yksinkertaisesti typerää. Selitellään, että kyllä aivan varmasti tulen tätä vielä käyttämään tai tämä on täydellinen sitten, kun olen taas viisi kiloa laihempi! Jotta tämä prosessi olisi hieman helpompi, seuraavaksi viisi vaatetta, jotka tulisi ehdottomasti lahjoittaa kaapista eteenpäin.

VAATEKAAPIN SIIVOUS

 1. Vaatteet, jotka eivät mahdu

Tähän syyllistyy varmasti meistä jokainen. Säilytämme vaatetta, joka on joskus mahtunut päälle tai jonka on löytänyt loistavasta tarjouksesta, ja uskotellemme itsellemme, että kyllä minä tähän mahdun ihan pian. Ei ole mitään surullisempaa, kuin säilyttää kaapissaan vaatteita, jotka eivät mene päälle. Totuus on se, että kehomme tulee muuttumaan siitä, kun olimme 15-kesäisiä, joten on turhaa luulla, että tulemme mahtumaan samoihin farkkuihin vielä 25 vuotiaana. Sama pätee myös liian suuriin vaatteisiin, jotka eivät ole söpöjä oversize-mallisina. Nekin vievät vain turhaa tilaa vaatekaapista, eikä niitäkään tule koskaan puettua päälle. Askel kohti sitä täydellistä vaatekaappia alkaa siitä, että kaikki sen sisällä olevat vaatteet ovat oikean kokoisia, jolloin ne imartelevat kantajaansa paljon paremmin.

 VAATEKAAPIN SIIVOUS

 2. Vaatteet / Kengät / Asusteet, joita et ole pitänyt vuoteen

Jos et ole jotain vaatetta, kenkää, asustetta pitänyt viime vuoden aikana, on mitä todennäköisintä, ettet tule pitämään sitä tänäkään vuonna. Tästä pois luetaan juhlavaatteet yms., jos niille ei vain yksinkertaisesti ole ollut mahdollista käyttökertaa. Nyt vuoden alussa on hyvä miettiä, mitä sitä tuli viime vuonna käytettyä, ja luopua muusta, varsinkin juuri arkivaatteiden kohdalla. Erikoistilaisuuksiin tarkoitetut vaatteet ovat oma asiansa. Hyvä kikka on vuoden alussa kääntää henkarikaapin henkarit nurinpäin ja vasta kun vaate on käytetty, saa henkarin kääntää oikeinpäin. Kova totuus on se, että kaikki nämä ”kyllä minä vielä joskus” vaatteet kuuluvat myös mitä todennäköisimmin johonkin näihin muihin neljään kategoriaan.

VAATEKAAPIN SIIVOUS

 3. Vaatteet, jotka eivät ole enää muodikkaita

Jos seuraa nopeasti vaihtuvia trendejä edes jollain asteella, on hyvin todennäköistä, että kaappiin jää vaatteita, jotka eivät vain yksinkertaisesti ole enää muodissa. Tätä fast-fashion-kuluttamista on hyvä välttää ihan alkujaankin, mutta muodin kulkiessa eteenpäin väistämättä jotkut joskus trendikkäät ja rakkaat vaatteet jäävät ilman käyttökertoja. Vaikka sanotaan, että muoti kiertää kehää, on tilan tuhlausta säästää vaatteita monia vuosikymmeniä siinä toivossa, että kyllä tämä vielä joskus on taas trendikästä. Se todennäköisyys, että vetäisit päälle jotain, mitä et enää missään nimessä kaupasta itselle ostaisi uudelleen, on hyvin pieni. Tästä ongelmasta pääsee helpoiten eroon, kun muistaa pysytellä vain klassisten vaatekappaleiden parissa, jotka kestävät vuosia ja trendejä.

VAATEKAAPIN SIIVOUS

 4. Vaatteet, jotka ”tulisi” säilyttää

Jokaisella meistä taitaa olla niitä vaatteita, jotka ”pitäisi” säilyttää tai joista ei ”voisi” luopua. On se sitten rippimekko tai tädiltä lahjaksi saatu villapaita, joka ei koskaan ollut kiva, ei siitä oikein koskaan ole kehdannut luopuakaan. Kaikesta ei tarvitse luopua ja jos oikeasti haluat säilyttää rippimekkosi (vaikka tiedät, ettet sitä koskaan enää käytä) on se ihan ok. Kuitenkin nämä lahjaksi saadut vaatteet tai asusteet, joita et tule koskaan pitämään, kannattaa lahjoittaa eteenpäin. Sama pätee vaatteisiin, joita säilyttää vain sen takia, että niihin liittyy kivoja muistoja. Muistoja voi muistella kuvien kautta, eikä jokaista konkreettista muistoesinettä voi säilyttää. Erityisesti tämä pätee vaatteisiin, joihin liittyy huonoja muistoja. Miksi säilyttäisit niitä kaapissasi?

 5. Vaatteet ja asusteet, jotka ovat rikki / likaisia tai kivuliaita

Käsi ylös, kuka oikeasti korjauttaa sen rikki menneen vetoketjun tai käyttää pysyvästi tahriintunutta kauluspaitaa? Ei kukaan. Näistä tulisi mitä pikimmiten luopua, jollei voi käsi sydämellä vannoa korjauttavansa mekkonsa rikki menneen vetoketjun tai vievänsä kengät suutarille. Pahimpia ovat vaatteet ja erityisesti kengät, jotka ovat kivuliaita käytössä. Et pue niitä kuitenkaan uudestaan päälle, koska alitajunta haluaa pelastaa turhalta kärsimykseltä! Joskus on pakko myöntää, että hutiostoja tulee tehtyä, kuten se mekko, joka estää hengittämisen tai ne kauniit korkokengät, jotka saavat jalat vuotamaan verta. Ei kaikkea voi tietää ostaessa!

This article has 4 comments

 1. TiinaFitfatmama

  Hyviä vinkkejä, itellä just alkanu vaatekaapin suursiivous 🙂

  • Suvi Saranki
   Suvi Saranki

   Heippa! Kiva kuulla, välitetään terveiset Reetalle 🙂 Ja tsemppiä siivoukseen! 🙂

 2. Cinderella Days

  Jepp, olet niin oikeassa! 😀 Tosi hyviä vinkkejä!

  • Katariina Helén

   Kiitos paljon, mukavaa että pidit! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X